Hem zevkinize hem bütçenize uygun olsun

Genellikle kalacağım otellere uçak biletimi aldıktan sonra bakıyorum. Hatta konaklama konusunda titiz olduğum veya bazen kararsız kaldığım için gittiğim şehre ayak bastığımda da otelimi ayarlayabiliyorum. Ama konaklayacağım tarihler belliyse erken rezervasyonla çok daha uygun seçenekler bulabiliyorum. Konaklama için en çok kullandığım sayfalar kurumsal otel arama motorları, booking.com ve airbnb. Sadık bir booking üyesiyim ve yurtdışı gezilerim için kullandığım bu sitede çoğu zaman indirimli fiyatlar çıkıyor karşıma. Eğer bu internet sayfasını sık kullanıyorsanız bir süre sonra ‘genius’ üyeliğiniz de olabilir. Böylece size özel indirimlerden ya da upgrade’lerden (yükseltme) faydalanabilirsiniz.

DETAYLI İPUÇLARI VAR

Rezervasyon yaparken ücretsiz iptal seçenekli otelleri tercih ediyorum. Böylece planlarım değişse de ceza ödemek zorunda kalmıyorum. Trivago yine otel ararken sık kullandığım sayfalardan biri. ‘Rezerve ettiğim otel odasını başka bir internet sitesinde daha ucuza bulabilir miyim’ derdinden kurtaran bir uygulama. Tripadvisor’da ise bizzat deneyimleyen kullanıcıların gittikleri yerleri derecelendirmelerini ve yorumlarını görmek güzel. Buradaki detaylı ipuçları işinize yarıyor. Şehir dışındaki seçeneklere de mutlaka göz gezdiririm. Bazen merkezden uzak zincir otellerde uygun fiyatlar yakalayabiliyorsunuz. Şehir merkezine ulaşımı rahatsa hiç çekinmeden rezervasyonumu yapıyorum.

Seyahatlerimde ev konforunda konaklama istersem airbnb’yi kullanıyorum. Airbnb ile kiralayacağınız evlerde sunulan hizmetler değişiyor. Bazı evlerin tamamını kiralayabiliyorken bazılarında sadece özel oda gibi seçenekler var. Konaklama süreniz uzadıkça indiriminiz artıyor. Kalabalık gittiğimiz seyahatlerde airbnb üzerinden ev kiralamak çok daha hesaplı oluyor. Bana göre bazı şehirler airbnb şehri çünkü otellerden daha rahat ev seçenekleri var. Mesela Atina’da otelde kalmaktansa airbnb evinde kalmak bana daha eğlenceli geliyor. Hem çok güzel evler var hem de fiyatlar çok daha makul. Tek başınaysanız evin sadece bir odasını da kiralayabiliyorsunuz. Böyle durumlarda ev sahibi evde oluyor ve böylece yerlilerin yaşam kültürünü de deneyimliyorsunuz.

Şehir dışındaki seçeneklere de göz gezdiririm. Bazen merkezden uzak zincir otellerde uygun fiyat oluyor.

MİSAFİRPERVERLİK SİTESİ

Couchsurfing ile konaklamaya hiç para ayırmadan da tatil yapabilirsiniz. Burası kendi tanımlarıyla ‘uluslararası misafirperverlik sitesi’. Aslında hiç tanışmayan insanların birbirlerini evlerinde misafir ettikleri bir platform. Kendinize bir profil oluşturarak kriterleri belirliyorsunuz. Misafir olabileceğiniz gibi kendi evinizi de gezginlere açabilirsiniz ama bu zorunlu değil. Buradaki mesele güvenlik. Hiç bilmediğiniz bir ülkede tanımadığınız birinin evinde kalmak için referans önemli. Gideceğiniz evde kalanların yorumlarına mutlaka bakın. Tabii ev sahibinin de sizi kabul etmesi gerek. Benim Barselona’da bir deneyimim oldu ve evinde kaldığım kişiyle hâlâ arkadaşız.

Severek kullandığım bir diğer uygulama Artiway. Anlaşmalı oldukları otel ve uçuş sayfalarına bu uygulama üzerinden giderseniz bonus kazanıyorsunuz. Biriken paranızın hesabınıza transferini talep edebiliyorsunuz. Ucuza konaklamanın bir başka yolu da Homestay. Bu uygulamayla gittiğiniz yerdeki bir ailenin yanında kalıyorsunuz ve konaklama otellere göre daha uygun oluyor. Seyahat ederken yerel kültürü daha yakından tanımak isteyenler için harika bir seçenek.

GEZGİNLERLE TANIŞIYORSUNUZ

Düşük bütçeyle temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz hosteller ucuza konaklamanın en iyi yollarından biri. Birkaç kez ben de bu deneyimi yaşadım. Hostel denince aklınıza hemen 8-10 kişinin kaldığı yatakhaneler gelmesin. Bazı hostellerde paylaşımlı odalarda kalabileceğiniz gibi, banyosu, tuvaleti içinde olan kendinize ait odalar da tutabilirsiniz. Ortak kullanılan mutfaklarda yemeğinizi yapabilirsiniz. Ayrıca diğer gezginlerle tanışıp sosyalleşebilirsiniz. Bazen hosteller, otellerden daha eğlenceli oluyor. Tiflis’teki Fabrika Hostel her gidene önerdiğim bir yer. Burası yalnızca bir hostel değil, içinde bar, restoran ve mağazaların olduğu bir kompleks.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir